Blog

Pénzügyi terv részei

A jó pénzügyi terv összetevői

Vállalkozás indításakor, illetve az első években az üzleti terv egyik legfontosabb része: a pénzügyi terv. Lehet a tiéd a világ legjobb ötlete, a leforradalmibb innováció, azonban a nap végén leginkább az számít, hogy mindez mikor, milyen mértékben és HOGYAN, vagyis, milyen feltételek mellett lesz jövedelmező. Rendkívül fontos, hogy a pénzügyi tervezésnél pontos számadatokkal dolgozz, tájékozódj, az üzleti terv megírása előtt készülj fel alaposan a „mocskos” anyagiakból. Ügyelj arra, hogy „őszintén” számolj, még véletlenül se kozmetikázd az adatokat. Mert lehet, hogy elsőre nem túl szexi, amit üzennek, viszont rámutatnak a fejlesztendő területekre, amely végső soron a te és a vállalkozásod sikerét szolgálja.

Mi is az a pénzügyi terv?

A pénzügyi terv egy olyan dokumentum, amely tartalmazza a vállalkozás jelenlegi pénzügyi helyzetét és közép, valamint hosszú távú céljait, illetve a célok eléréséhez szükséges stratégiát. A pénzügyi terv elkészíthető önállóan is, de érdemes gyakorlott szakember segítségét is bevonni, mert pontosabban látja a pénzügyi lehetőségeket és kockázatokat, a tőkebevonási vagy hitelfelvételi, esetleg pályázati lehetőségeket, illetve a pénzpiaci ismeretei, tapasztalatai felülmúlhatatlanok.

Ha van kedved velünk elkészíteni pénzügyi tervedet, csatlakozz a Pénzügyi tervező workshopunkhoz, ahol lépésről lépésre közösen haladunk vállalkozásod pénzügyi tervének kidolgozásával.

A pénzügyi tervezés fő célja, hogy segítsen a határozott üzleti döntések meghozatalában, rámutat, hogy milyen erőforrásokra és stratégiára van szüksége a vállalkozásnak a sikerhez.

A pénzügyi tervezés 5 lépése

 1. Pénzügyi célok meghatározása:

A sikeres vállalkozás egyik titka a megfelelő pénzügyi célok kitűzése.

 • A pénz nyomon követése:

Mivel a pénzügyi terv alapja a jó üzletmenetnek, a megtakarításokról vagy a kifizetésekről való pontos kép birtokában tudunk reális közép- és hosszú távú terveket kidolgozni. A jó pénzügyi terv minden költséget (mértéktől függetlenül) tartalmaz, illetve a várható bevételek reálisan szerepelnek benne. Ne essünk a túlzott optimizmus hibájába.

Tudnod kell, hogy milyen ütemben lesz bevételed és a kiadásaid tudod-e mindig időben rendezni. Sajnos azzal is számolnod kell, hogy a bevételeket nem feltétlenül a számla fizetési határidejekor fogod tudni realizálni, fel kell készülni arra is, hogy a vevőid késni fognak a fizetéssel. Ilyen esetekben a tervednek azt is tartalmaznia kell, hogy a felmerülő hiányt vagy éppenséggel többletet hogyan fogod kezelni.

 • Vészhelyzeti kiadások és tartalékképzés:

A cél- és vésztartalék képzése a pénzügyi terv egyik alapköve.

 • A beruházási terv:

A beruházási terv tartalmazza a vállalkozás működtetéséhez szükséges eszközöket. Ide tartoznak az ingatlanok (saját tulajdonú és bérlemény is), a gépjárműpark, az irodai, termelési eszközök és berendezések stb. Az eszközöknek nemcsak az árát, hanem a beszerzési és használati idejét, amortizációját, valamint a finanszírozási módjait is fel kell jegyezni.

 • Adósságkezelés:

A „mérgező” magas/változó kamatozású adósságok, kifizetési ütemezése minden pénzügyi tervben kulcsfontosságú lépés.

A pénzügyi terv részei

 • Eredményterv
 • Mérleg terv
 • Pénzáramlás (cash-flow) kimutatás
 • Beruházási terv
 • Likviditási terv
 • Elemzések

A pénzügyi tervezés minden sikeres üzleti vállalkozás tervezési gyakorlatának része. A különböző kimutatások pénzügyi előrejelzésekhez kapcsolódó feltételezések és alátámasztó adatok az üzleti terv magját képezik. A pénzügyi tervezést lehet és kell is ellenőrizni, felülvizsgálni, módosítani a jobb eredmények elérése érdekében.

Amellett, hogy adott esetben lenyűgözd és meggyőzd a befektetőket vagy hitelezőket arról, hogy komoly üzletet viszel, a pénzügyi tervezés lehetővé teszi számukra, hogy értékeljék:

 • a rövid és hosszú távú kilátásokat,
 • a megtérülési időt és nyereségpotenciált,
 • a vállalkozás pénzügyi erősségeit és gyengeségeit,
 • a lehetőségeket és kihívásokat, illetve azt is, hogy
 • milyen típusú finanszírozás teheti sikeressé vállalkozását. 

Egy erős pénzügyi tervhez gondos számításokra és megbízható számadatokra is szükséged lesz, ezért vállalkozásod pénzügyi tervének a következőket kell tartalmaznia:

 1. Indulási költségek (Befektetett tőke)

Ha vállalkozás vagy projekt indítás előtt állsz, először is meg kell határozni az induláshoz kapcsolódó költségeket. Ezek azok az első kiadások, amelyeket a vállalkozás megnyitása előtt kell elkölteni ilyen pl. a cégalapítás költségei, a szakmai-, jogi- és könyvelési szaktanácsadások költségei, engedélyek, székhely, iroda és eszközköltségek (alapvető felszerelés a munkafolyamatokhoz és az adminisztratív feladatokhoz), a domain, a honlap költségei, az értékesítés elindításához szükséges pénzügyi keret, a vállalkozás működtetéséhez szükséges költségek stb. Ezeket minden részletre kiterjedően, alaposan össze kell szedni, hogy ezek finanszírozása rendben legyen.

 • Pénzforgalmi előrejelzések (Cash flow)

Minden üzleti tevékenység – legyen az kicsi vagy nagy – kiemelkedően fontos része, a cash flow, vagyis a készpénzáramlás meghatározása. A pénzforgalmi előrejelzések megmutatják a várható bevételeket és azok ütemét, valamint azt, hogy mikor, mennyit fogsz költeni a kiadásokra. Kardinális kérdés, hogy ezt jól kalkuláld, mert fix kiadások mindig lesznek és készülni kell olyan átmeneti időszakokra is, amikor a bevételek csúsznak, vagy a korábbiakból kell finanszírozni a költségeket. Új tevékenység vagy projekt indulásakor érdemes úgy számolni, hogy az első 3-6 hónap fix kiadásait elő tudd teremteni, vagyis finanszírozni tudd, míg az bevételek meg nem haladják ezt a költség szintet. Ez nem csak vállalkozás indításakor fontos, hanem ha egy új, korábban még nem folytatott tevékenységbe kezdesz akkor is. A stabil és megalapozott cash flow kimutatás a vállalkozás alappillére. Itt érdemes figyelni a pénzáramlások ütemezésére is, hogy gondoskodni tudj vállalkozásod megfelelő likviditásáról, pénzügyi stabilitásáról is.

Amikor pénzforgalmi előrejelzést tervezel, legyen több opciód: számold ki, mi történik, ha a bevételek hosszabb ideig csúsznak vagy elmaradnak, és legyen egy optimális ütemezésed is a számlázási és kifizetési gyakorisághoz és határidőkhöz igazítva.

Ha hitellel vagy befektetéssel indítod a vállalkozásod, legyen pontos visszafizetési ütemezésed, erre én külön finanszírozási tervet szoktam készíteni, ahol könnyedén frissíteni tudom például a kamatok alakulását is. Ugyanakkor vannak ám jó szériák is a pénzforgalomban, ezért tervezd azt is, hogyan fekteted be vagy képzel tartalékot akkor, amikor nagyon jól megy és többletbevételed keletkezik vagy gyorsabban realizálhatod, mint ahogy azt gondoltad.

Eredmény terv

Megmutatja a tényleges üzleti kiadásokat és bevételeket. Érdemes legalább negyedévente megvizsgálni, mert egyértelműen kimutatja, ha esetleg valami probléma van vagy várható a vállalkozásban, amire megoldásokkal kell készülni.

Mérleg terv

A mérleg kimutatás tulajdonképpen egy pillanatfelvétel, amely részletesen tartalmazza a vállalkozás eszközeit (tulajdon), illetve a kötelezettségeit (tartozás). Az előrevetített mérleg az, ami megjósolja a vállalkozás nettó értékét egy adott jövőbeli időszakra vonatkozóan. Ez legalább 1-3 évig terjedő időszakra kell, hogy kiterjedjen.

A nullszaldós elemzés

Ez egy hasznos eszköz, amely kiszámítja, hogy a vállalkozásod mikortól lesz képes nyereséget termelni. Ez az a pont, ahol az összes költség megegyezik az összes bevétellel, vagyis éppen ki tudod fizetni a kiadásokat. Három tényezőn alapul:

 • eladási ár,
 • állandó költség és
 • változó költség.

A vállalkozások finanszírozási módszerei

Miután elkészült a pénzügyi terv és a fontosabb pénzügyi kimutatások, előrejelzések és számítások, világos képed lesz arról, hogyan finanszírozd a vállalkozást vagy adott projektedet.

A két fő finanszírozási forma a következő:

 • Saját tőke finanszírozás: az a finanszírozási forma, ahol a cégalapítók és/vagy befektetők biztosítják az induláshoz és működéshez szükséges pénzösszeget. Ez nem adósság vagy kölcsön, hanem a befektetők osztoznak a várható nyereségben vagy veszteségben.
 • Hitelfinanszírozás: ha van saját tőkéd, de kevésnek bizonyul, akkor hitelezőkhöz fordulhatsz üzleti hitelért.  Ezt a pénzt az üzleti tevékenységhez veszed fel. A tőkefinanszírozással ellentétben ezt egy meghatározott időszak alatt kamatokkal együtt kell visszafizetni, függetlenül attól, hogy az üzlet nyereséges vagy veszteséges. A potenciális hitelezők közé tartoznak a bankok, hitelszövetkezetek, magánbefektetők, vagyonkezelő társaságok stb.

A pénzügyi tervezés döntő fontosságú lépés a vállalat pénzügyi jövőjének feltérképezésében. Szánd rá az időt, tedd bele a szükséges munkát és figyelmet, csináld jól!

Ha szeretnél egy konkrét sorvezetőt, amely fogja a kezed és szó szerint végig vezet a pénzügyi tervezés folyamatán, csatlakozz Pénzügyi tervező workshopunkra.

Ha tetszett a cikkünk

Oszd meg barátaiddal