Blog

Üzleti terv típusai és tartalma

Az üzleti terv magában foglalja a célkitűzést, a célközönséget, a kommunikációs- és marketingstratégiát és a pénzügyi tervet. Ez utóbbi kifejtése azonban nagyon sokrétű lehet, attól függően, kinek szó az üzleti terv, miért készítjük el?

Kiknek készülhet az üzleti terv?

Készülhet ugyanis vállalkozás indítása előtt, ilyenkor az kerül a fókuszba, hogy mennyire életképes üzletileg az ötlet, amit a vállalkozással meg kívánunk valósítani és milyenek a gazdaságossági jellemzői. Ha már működő vállalkozásról beszélünk, akkor a következő üzleti év (illetve a közép, hosszútávú céljai) gazdálkodásán van a hangsúly. Ha pedig hitelfelvételhez vagy tőkebefektetéshez szükséges, akkor a megtérülési mutatóit kell részletesen kifejteni, azaz a befektetett tőke mértékét és a tervezett hozamot kell részletezni. Itt formai felépítésükben nincs különbség, az egyes fejezetek hangsúlyozásában viszont nagy eltérés lehet.

Hol legyen a hangsúly?

Attól függően, hogy kinek a részére és milyen célból készül az üzleti terv, bizonyos fejezetek kidolgozására nagyobb fókuszt kell fektetni (tartalmi és adatkidolgozottság tekintetében). Amennyiben egy konkrét pályázathoz kell elkészíteni az üzleti tervet, érdemes a pályázati kiírónál a tervhez kapcsolódó feltételekről tájékozódni, mert meghatározhatják a hangsúlyosabb részeket, valamint további igazolásokat, mellékleteket kérhetnek be (van, hogy ezek kitöltése egyszerűbb mint gondolnád).

Az alábbi táblázat nagyvonalakban összefoglalja, hogy mely fejezetei, témái hangsúlyosabbak a tervnek annak céljától, címzettjeitől függően. tartalmaz.

CélÜzleti terv címzettjeHangsúlyos fejezetek
Induló vállalkozás tevékenységének kidolgozásaA leendő vállalkozás
tulajdonosi köre,
menedzsmentje
Termelési, -technológiai
terv, értékesítési és –
marketing terv,
jövedelmezőségi terv
Működő, vállalkozás fejlesztése és módosítása (új technológia, termék piaci szegmens)Vállalkozás tulajdonosi
köre, menedzsmentje
Termelési, -technológiai
terv, értékesítési és –
marketing terv,
jövedelmezőségi terv
A vállalkozás teljesítményének értékelése, vezetői tájékoztatóA vállalkozás tulajdonosi
köre, menedzsmentje
Pénzügyi és értékesítési és
marketing terv
Krízishelyzet, feltárása, megoldásaA vállalkozás tulajdonosi
köre, menedzsmentje
Termék, értékesítési és
marketingstratégia,
pénzügyi terv, likviditási
terv
Üzleti partnerek tájékoztatása az üzleti partner megnevezéseBeszállítók, vevőkBeszerzési tervértékesítési
terv, logisztikai terv
Új tulajdonostárs(ak) bevonásaÚj befektetők,
potenciális tőke
befektetők
Pénzügyi terv,
jövedelmezőségi terv,
értékesítési és marketing
terv, termelési terv,
szervezeti terv
Nem tulajdonosi tőkebevonás -hitelfelvételPénzintézet hitelnyújtókPénzügyi- pénzforgalmi
terv, jövedelmezőségi terv,
az üzleti terv egésze
Nem tulajdonosi tőkebevonás -visszatérítendő támogatások, pályázatokTámogatást folyósítókAz ötlet részletes kidolgozása, pénzügyi-, pénzforgalmi terv, jövedelmezőségi terv, az üzleti terv egésze, terv fenntarthatósága
Nem tulajdonosi tőkebevonás -vissza nem térítendő támogatásokTámogatást folyósítókAz ötlet részletes kidolgozása, pénzügyi-, pénzforgalmi terv, jövedelmezőségi terv, az üzleti terv egésze, terv fenntarthatósága


*Forrás: Az üzleti terv lehetséges célja és az ennek megfelelő hangsúlyok Forrás: BÁLINT J.- FERENCZY T.- SZŰCS I. 2007, p.9.

Egy oldalas üzleti terv? Az meg mire jó?

Ezen felül formájában is lehet többféle az üzleti tervünk, szintén az elsődleges céljának megfelelően. A klasszikus tervezet egy hosszabb, részletesebben kifejtett tartalommal bír, ez lesz a vállalkozás egész éves iránytűje.

Ha egy kisebb, pl. egyéni vállalkozásról beszélünk, ott ennek egy rövidebb változata is elegendő, míg vannak a sokszor infografkus, egy oldalas, ún. „one-pager” verziók. Ezek vázlatosan, konkrét és egyszerű gondolatokban foglalják össze a vállalkozás kimenetelét. Többnyire startupok használják, hiszen a jellemzően számukra elérhető befektetői körökhöz rengeteg megkeresés érkezik és meg kell tudni tömören fogni a vállalkozási ötletet, annak életképességét. Ebben azt kell tömören leírni, hogy

  • az adott termék/szolgáltatás milyen problémára ad megoldást,
  • kik a célközönség és mekkora ez a piac, van-e piaci rés (itt, ha lehet valós adatokra támaszkodjunk pl. KSH, EUROSTAT),
  • milyen üzleti modell mellett milyen csapattal és erőforrás felhasználással akarjuk megvalósítani,
  • milyen a konkurencia és
  • milyen pénzügyi keretekben gondolkodunk.

Az üzleti terv készítése kétségkívül nagy idő- és energiabefektetést igényel, de egyvalami biztos: mindenképpen megtérül.

Végezetül, ha szeretnél egy konkrét sorvezetőt, amely fogja a kezed és szó szerint végig vezet az ületi tervezés folyamatán, vess egy pillantást a Business Compass üzletfejlesztő csomagjaira.

Ha tetszett a cikkünk

Oszd meg barátaiddal